MENU

 

Majlis Daerah Jempol ditubuhkan pada 1 Ogos 1980 sebagai tindakan lanjut pada latihan persempadanan semula bahagian Kuala Pilah. Latihan persempadanan semula telah mencipta sebuah daerah baru yang dikenali sebagai Daerah Jempol sebelum ini dikenali sebagai bahagian Bahau Kecil yang terletak di bawah pentadbiran bahagian Kuala Pilah.

Sejak pembentukannya dan sebelumnya pada 14 Jun 2001, pejabat Majlis Daerah Jempol sering pindah lokasi. Pada awalnya pejabat Majlis Daerah Jempol terletak di Bandar Bahau, Bangunan JKR. Kemudian pada tahun 1985 bertukar ke Dewan Majlis Daerah Jempol yang terletak di Jalan Murah, Bahau dan pada tahun 1986, sekali lagi berpindah ke kembali ke Rumah JKR. Pada tahun 1987, pejabat Majlis Daerah Jempol di Jalan Taman Tasik, Bahau sehingga 16 Disember 2001. Sekarang, Majlis Daerah Jempol mempunyai bangunan sendiri di Bandar Seri Jempol dahulu dikenali sebagai Bandar Baru Serting.

Secara umum, Daerah Jempol bersempadan dengan daerah Bera, Pahang di utara, daerah Jelebu di barat daya, daerah Kuala Pilah di sebelah barat, daerah Tampin di selatan dan Daerah Segamat, Johor di sebelah tenggara. Jempol adalah daerah terbesar di Negeri Sembilan dengan saiz 148, 277,32 hektar terdiri daripada lima wilayah (mukim) yang, Serting Ilir, Serting Ulu, Kuala Jempol, Jelai dan Rompin. Namun, kawasan operasi Majlis Daerah Jempol hanya 27,091 hektar (18 peratus) atau saiz semua bahagian di mana sebahagian besar itu merangkumi kawasan di sekitar Bandar Baharu, Bandar Seri Jempol, Pekan Batu Kikir, Pekan Rompin dan Mahsan.

Majlis Daerah Jempol berfungsi selaras dengan tujuan utama dari tatacara itu, seperti yang dinyatakan dalam undang-undang Kerajaan Daerah UU 1876 171. Pada prinsipnya, fungsinya adalah umtuk memberikan perkhidmatan kepada penduduk dalam wilayah bekerja dalam hal kesihatan awam, pengurusan sisa, bangunan kawalan, meningkatkan penyelenggaraan infrastruktur sosial dan ekonomi, dan bandar.

 

Selepas 38 tahun penubuhnya pada 3 Januari 2018 Majlis Daerah Jempol telah diluluskan untuk dinaikan taraf sebagai sebuah majlis perbandaran baru di Negeri Sembilan . Tanggal  29 Januari 2019 Majlis Daerah Jempol telah diisytiharkan sebagai Majlis Perbandaran Jempol dan menjadi majlis perbandaran ke-4 di Negeri Sembilan. Majlis pengisytiharan telah di sempurnakan oleh Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir bertempat di Dataran Majlis Perbadaran Jempol.